På toppen av Norge – så langt nord du kan komme på det Europeiske fastlandet, der øst møter vest finner du Nordkyn.
Nordkynregionen er et fantastisk sammensatt reisemål, med variert natur, mektige fjellformasjoner, eksotiske fiskevær, ensomme fiskevann, kystkultur og samisk kultur. Der kyst og vidde møtes, og går hånd i hånd.
Her kan du la deg inkludere i samtaler med fremmede på kafèen, eller søke ensomheten på et av våre mange fiskerike fjellvann.
Finnmark er kjent for lange avstander, og det er riktig at det er langt til Nordkyn, men det er mye å nyte underveis på turen; ta en pause på Ifjord – her finner du en hyggelig kafè i krysset mellom øst, sørvest og nord – hvor du kan få påfyll av energi til både bil og kropp mens du nyter utsikten til Ifjordelva. Den legendariske landhandelen i Lebesby bør ikke passeres uten stopp- spesielt ikke hvis du fortsatt har kasettspiller, her selger de nemlig fortsatt kassetter – dog hitlisten de er hentet fra er ikke av nyeste dato. Strekningen Bekkarfjord-Hopseidet FV 888 er en av Norges mest stengte og kolonnekjørte fjelloverganger på vinterstid, men også en av Norges flotteste! Fra frodige jordbruksområder i Bekkarfjord til karrig månelandskap på toppene, her er fiskerike vann, bare noen meter fra veien, og fine rasteplasser underveis.
Og når du først kommer til Nordkyn, er det tett mellom de små eksotiske fiskeværene – hvert med sitt særpreg og opplevelser.
De korte avstandene mellom fiskeværene, og lite trafikk langs veiene gjør at området egner seg svært godt for landeveissykling. Det tilbys sykkelutleie og bagasjetransport mellom enkelte overnattingssteder, slik at man kan bo en natt i Kjøllefjord og sykle videre til Mehamn eller Gamvik for neste overnatting, kun med det du trenger til turen i sekken. Bagasjen leveres til neste overnattingssted i løpet av noen timer. Eller du kan ha base på ett sted og ta sykkelturer og vandreturer i nærområdet. Et hot tips er Kjøllefjord-Skjøtningberg, ca 11 km lang tur på grusvei, med gode muligheter for å treffe på både reinsdyr og ørn. På nedstigningen til Skjøtningberg passerer man 71°nord-steinen – et hotspot for selfie. Nede i bygda, som er et fraflyttet fiskevær, finner man et idyllisk lite hyttesamfunn med mange spor etter tidligere fastboende. Det går en flott turløype fra Skjøtningberg til Kjelsvika – også fraflyttet fiskevær, men der er det bare tufter igjen etter bebyggelsen. Begge disse stedene var viktige fiskevær tidlig på 1900-tallet, men røffe forhold på havet og i naturen gjorde at fiskerne forlot stedene til fordel for tryggere havner. Det er flere av disse familiene som nå har hytter i Skjøtningberg. Et must når man besøker Skjøtningberg er et (iskaldt) bad på den fantastiske stranda på 71°nord.
Hele regionen byr på rundt 60 turløyper i alle vanskelighetsgrader – fra enkle turer tilrettelagt for familier, til den ultimate «råtassturen» til Kinnarodden-Europas nordligste fastlandspunkt. PS: Vidar og gjengen på Nordkyn Nordic Safari har best innsikt på ekstremturen til Kinnarodden, de tilbyr også guidet vandretur, med eller uten båtskyss en av veiene. Men de aller fleste turløypene i regionen er for «oss normale» og flere av disse til turmål hvor du kan nyte midnattsola, hvis du ikke er av den kveldstrøtte typen. Og om du er det i utgangspunktet, kan det enkelt kureres i Finnmark- få steder innbyr mer til å holde seg våken utover natta, med midnattsola, og av merkelige grunner pleier vinden å løye, og fisken biter hyppigere enn på dagtid.
Og når man besøker Nordkyn MÅ man besøke Slettnes Fyr! Verdens nordligste fastlandsfyr, bygget i 1905, delvis ødelagt under andre verdenskrig, men bygd opp igjen så snart det lot seg gjøre for å trygge leia rundt Slettnes. Tilsynelatende forblåst og karrig, men området byr på en helt utrolig flora og fauna – man må bare se litt ekstra godt etter, og trå forsiktig – ikke utenfor stien – der kan det gjemme seg fugleegg og arktiske arter som bør få vokse i fred. Området er et naturreservat som ivaretas av statsforvalteren.
På Slettnes Fyr er det også mulig å leie rom i fyrmesterboligen – et svært koselig overnattingssted med deilige senger og lyse, trivelige stuer, med kikkert i vinduskarmen og utsikt mot havet. Et perfekt sted å nyte en feriedag eller to. Et annet «must do» er sauna og isbad på Flinta-beach i Gamvik- en aldeles herlig opplevelse.
Kystkulturen står sterkt i hele regionen, både Gamvik Museum og Foldalbruket i Kjøllefjord er gode formidlere av Nordkyns kystkultur og spennende historie fra tidenes morgen. Fra bosetting helt tilbake til yngre steinalder, til Ottars beretning, pomortiden og ikke minst heksebrenning ved Omgang. Begge museene er vel verdt å besøke for de som vil forstå mer om de menneskene som fortsatt bor helt på det ytterste nord.
Den utendørs utstillingen «De standhaftige» i Elvevåg, mellom Gamvik og Slettnes gjør også noe med forståelsen av folket som fortsatt bor der- til tross for nedbrenning, karrig natur, røft hav og sentralisering. «Dem står han av»
I tillegg til en sterk kystkultur, står også det samiske sterkt på Nordkyn – eller Čorgaš som det heter på samisk. En deilig smakebit på den samiske kulturen kan man få hos familien Utsi på Davvi Siida, de tilbyr det samiske måltid i deres flotte jordgamme, sammen med samisk historiefortelling og ikke minst; vakker joik, som bare tar måltidet til the next level. Davvi Siida har også samisk håndverks- eller Doudji butikk med egne og andres produkter, så her kan man gjøre unna bygavene også.
En annen kuriositet er Nissehuset i Mehamn – et flott anlegg med overnatting, en hyggelig pub med enkel matservering og deilig uteservering på kaia, jacuzzi og badstu på kaikanten, og sist, og absolutt viktigst; nissemuseum! De huser faktisk verdens største private samling av nisser og julepynt med sine rundt 27000 utstilte gjenstander.
Om ikke naturopplevelser til fots eller på sykkel er nok for å stille eventyrlysten i deg, har Vidar the Viking i Mehamn flere ess i ermet; Vannscootersafari langs kysten til Kinnarodden, innom bortgjemte viker hvor laksefiskere ukependlet til før i tiden, med stopp og historier underveis. Eller guidet havfisketur til de beste fiskeplassene i området- fangsten kan du få tilberedt i restauranten senere på kvelden!
For i tillegg til vanvittige naturopplevelser, byr reisemålet på mange fantastiske lokalmatopplevelser, de fleste spisestedene tilbyr smakfulle retter av lokalt fanget fisk, kongekrabbe og reinkjøtt. Ikke alle tilbyr alt, og til alle døgnets tider, men til sammen kan det bli det en deilig matreise.
Du finner flere tips og informasjon om overnattings- og spisesteder på www.visitnordkyn.com
Bildet øverst i innlegget er tatt av Knut Hansvold fra Nord Norsk Reiseliv.